Ce este depresia?
Sufăr de depresie?

În fiecare zi ne confruntăm cu momente de supărare și tristețe, deprimare sau anxietate. Mai ales în ultimii ani, în contextul determinat de pandemia de COVID-19 și de problemele sociale și economice, apare ca rezonabilă întrebarea: ce este depresia? Sufăr de depresie sau trăiesc doar o perioadă de deprimare?

Majoritatea dintre noi avem perioade în care suntem triști, obosiți sau ne pierdem interesul. Aceste trăiri pot fi reacții normale, firești, la o perioadă mai dificilă din viața noastră. În anumite cazuri însă, aceste trăiri persistă în timp, mult după ce evenimentele traumatizante au trecut.

Depresia este o afecțiune care produce modificări profunde. Cu toate acestea, este o tulburare foarte des întâlnită. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, reprezintă a doua afecțiune de care suferă populația, la nivel mondial, după bolile cardiovasculare.

Prevalența depresiei în populația generală din România în ultimii ani este în jur de 5%. În UE și în SUA în anul 2017 se apropie de 7%.

Indiferent de statutul economic, de gen, de vârstă, la un moment dat cu toții putem fi afectați de această tulburare. Exemplele din jurul nostru sunt numeroase iar finalul uneori este tulburător.

Elemente de diagnostic:

- dispoziție preponderent depresivă, adică sentimente de tristețe, de gol, de pierdere, lipsă a speranței;

 - scăderea interesului pentru toate activitățile, chiar și pentru cele care înainte de instalarea bolii produceau plăcere și bucurie persoanei;

- modificări accentuate ale greutății corporale (scădere sau creștere ponderală);

- insomnie accentuată sau hipersomnie;

- agitație sau o stare de lentoare, de încetinire a mișcărilor;

- lipsă de energie, scăderea capacității de concentrare a atenției;

- sentimente de inutilitate, de vinovăție;

- idei de suicid.

O perioadă de cel puțin 2 săptămâni persoana trebuie să prezinte fie o dispoziție depresivă fie o pierdere a interesului pentru activități și pentru viață în general.

Evoluția depresiei este diferită de la o persoană la alta. Un episod depresiv major, dacă nu este tratat în scurt timp de la debut, se poate repeta. În timp, această tulburare poate deveni cronică, caz în care scad șansele de a obține o ameliorare.

Simptomele pot fi diferite de la un individ la altul. În unele cazuri, persoana poate fi afectată dar fără ca ceilalți să observe simptomele depresive. În cazurile grave, persoana va ajunge să nu poată avea grijă de sine, poate surveni mutismul sau catatonia. De asemenea, în aceste cazuri ideile și tentativele de suicid pot pune în pericol viața persoanei.

Tratament

Un prognostic favorabil este asociat unei intervenții încă din primul stadiu, al debutului.

În cazurile grave însă, intervenția trebuie să fie mixtă. Studiile de specialitate recomandă ca sprijinul terapeutic să fie completat cu medicamentele prescrise de specialist.

Pentru o evoluție favorabilă, în afara demersului terapeutic, este important sprijinul familiei, al prietenilor, colegilor, etc.

De asemenea, pentru că depresia nu afectează doar persoana ci are influențe și asupra mediului în care acesta trăiește. De obicei, familia este cea mai afectată. Sprijinul unui terapeut se îndreaptă și către cei care nu suferă în mod direct, ci indirect de consecințele acestei tulburări.

În toate aceste cazuri, primul pas este să te adresezi unui specialist.

De ce să mergi la psiholog dacă suferi de depresie?

Pentru că depresia nu dispare spontan.

Pentru că nu se tratează doar prin lectură.

Pentru că este nevoie de o intervenție complexă.

Pentru că dacă nu este tratată corespunzător în stadiul incipient, cresc șansele de reapariție în viitor.

4 comentarii

  1. I’ve been browsing online greater than 3 hours as of late, but I by
    no means found any interesting article like yours.
    It is lovely worth sufficient for me. In my view, if all web owners and
    bloggers made excellent content as you probably
    did, the web will probably be a lot more helpful than ever before.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *